How to Nivon..?

Waarom is het zo leuk er een nachtje door te brengen? Een lesje How-to-Natuurvriendenhuizen.

Bert van Eekelen
2 februari 2023

Als je bent opgegroeid met Nivon zal het concept ‘natuurvriendenhuis’ je niet vreemd zijn. Nieuw met Nivon? Dan kan het geen kwaad uit te leggen hoe het zit met die huizen. Waarom is het zo leuk er een nachtje door te brengen? Een lesje How-to-Natuurvriendenhuizen.

Krikkenhaar was in 1928 het eerste natuurvriendenhuis in Nederland, gebaseerd op het idee dat iedereen de natuur in moet kunnen, met welk budget dan ook. Inmiddels zijn er 13 natuurvriendenhuizen en 7 kampeerterreinen in Nederland. De huizen staan in de prachtigste natuur: aan zee, op de hei of in het bos. Iedereen is welkom. Uniek aan de huizen is het makkelijke contact met andere mensen. Ook speciaal: het verblijf is op basis van zelfcatering. Je deelt een grote, volledig ingerichte keuken. Het enige wat jij nog meeneemt zijn de ingrediënten voor een lekkere maaltijd. Er is een grote zaal en sommige huizen hebben andere ruimtes waar je een boek kunt lezen of ouderwets bordspelletjes kunt spelen. Ook het terrein om de huizen biedt genoeg ruimte om lekker rond te hangen en een dagje te niksen. Vrijwilligers runnen en onderhouden de huizen, verwacht bij aankomst een warm welkom van de huis- of terreinwacht. Overnachten is goedkoop en nog voordeliger voor Nivonleden.

Wat maakt natuurvriendenhuizen uniek:
 • Bijzondere ligging midden in de natuur
 • Gerund door vrijwilligers
 • Betaalbaar en niet commercieel
 • Gedeelde faciliteiten met een eigen slaapkamer
 • Ruimte voor ontmoeting, maar ook om jezelf terug te trekken
 • Geliefd door alle leeftijden!
Hoe gaat dat dan?

Nou, heel simpel: je boekt een kamer bij een van de huizen. Op dag van aankomst meld je je bij de balie waar de huiswacht je ontvangst en je je sleutel geeft. Boodschappen berg je op in de speciale kastjes en in de koelkast(en) in de keuken. Er zijn twee- tot soms zelfs zespersoons kamers beschikbaar. Bij je boeking heb je aangegeven wat jij wilt. Je kamer is lekker back to basic met in ieder geval een wasbak, bed en kast. Je beddengoed neem je mee of huur je bij aankomst. Tas uitgepakt? Tijd voor een wandeling in de natuurlijke omgeving, een boekje op het terras, een fiets te huren, een kopje koffie of een spelletje uit de spellenkast. Tijd om te eten? De keukens zijn groot en van alle gemakken voorzien. Je hebt alle ruimte en materiaal om te koken. Even afwassen en alles staat weer klaar voor andere gasten om te gebruiken. De huiswachten weten vaak genoeg over de omgeving en er zijn altijd wel informatiefolders en boekjes over de regio. Je verblijf is relaxed en ongedwongen. Geniet ervan!

Dus even alles op een rijtje:

 • Boek een overnachting via nivon.nl
 • Nivonleden betalen minder.
 • Alle accommodaties worden beheerd door vrijwilligers.
 • Je neemt je eigen eten en beddengoed mee.
 • Verwacht geen overbodige luxe.
 • Ga lekker je eigen gang, met je vragen kun je altijd terecht bij de huiswachten of de medegasten.

Gerelateerd nieuws